Enkele jaren geleden was het openen van een tweede dierenspeciaalzaak in Roosendaal voor Jan en Natalie Vonk nog geen optie. Maar het enthousiasme van twee collega-ondernemers over de renovatie van winkelcentrum Tolberg trok hen uiteindelijk tóch over de streep. In december 2023 was het zover en opende Vonk Diervoeders zijn deuren in de hoofdpassage tegenover de PLUS, tot blijdschap van veel Tolbergenaren én hun huisdieren.

Tolbergcentrum 176: hét adres voor al uw dierbenodigdheden

Op 15 mei 2014 startten Jan en Natalie hun eerste dierenspeciaalzaak in Etten-Leur. Later volgden winkels in Zevenbergen (inmiddels gesloten) en – vijf jaar geleden – het Dijkcentrum in Roosendaal. “Mijn vader had vroeger een maalderij voor veevoer en leverde vooral aan boerderijen”, blikt Jan Vonk terug. “Mijn broer en een neef traden met diverse dierenspeciaalzaken min of meer in zijn voetsporen. Zelf kwam ik aanvankelijk in de weg- en waterbouw terecht, maar ja… het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan.” Inmiddels telt de Vonk-familie maar liefst acht dierenwinkels: vijf in de regio Rotterdam en drie in West-Brabant. Vonk Diervoeders is als zelfstandige onderneming – samen met bijna negentig andere dierenspeciaalzaken – lid van de inkoopcombinatie Discus. “Dat heeft veel voordelen”, vertelt Jan Vonk. “Door samen – en dus groot – in te kopen, kunnen we onze klanten een mooi assortiment tegen concurrerende prijzen aanbieden. Bovendien worden we professioneel ondersteund in onze bedrijfsvoering.”

“Blij met keuze voor Tolberg”
Jan en Natalie lieten zich bij hun keuze voor Tolberg inspireren door twee collega-ondernemers die – behalve in Tolberg – ook een zaak in het Dijkcentrum hebben: kantoorboekhandel Blz. en Peet’s Bloemenshop. Jan Vonk: “We hoorden van hen positieve verhalen over de vernieuwing van Tolberg, waardoor we toch wel nieuwsgierig werden. Toen we hier vervolgens gingen kijken, ontdekten we dat het winkelcentrum er inderdaad enorm op vooruit is gegaan. We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat we er hier een succes van gaan maken, zeker nu we zien dat de loop er langzaam maar zeker in komt.”

Jan Vonk: “Alle vertrouwen dat we er hier een succes van gaan maken”

Brede keuze in hoogwaardige voeding
De nieuwe dierenspeciaalzaak richt zich met name op honden, katten, knaagdieren en siervogels. Voeding neemt daarbij vanzelfsprekend een prominente plaats in. Jan Vonk legt uit: “We bieden onze klanten een brede keuze in voeding van diverse gerenommeerde merken. Daarbij richten we ons met name op producten die je niet in de supermarkt vindt, zoals speciaal voer voor pups en kittens, oudere honden en katten, heel actieve honden of juist voor dieren met bijvoorbeeld een gevoelige maag of blaas. Klanten kunnen daarbij natuurlijk rekenen op de beste service en een deskundig advies.” Het huidige assortiment is vooralsnog samengesteld op basis van ervaringen in de andere winkels van Jan en Natalie, maar: “We weten dat de voorkeur voor bepaalde producten of merken per plaats en zelfs per wijk kan verschillen. Op basis van de reacties van onze klanten voeren we dan ook regelmatig aanpassingen door en dat zullen we ook hier in Tolberg zeker doen. Kortom: mis je een bepaald product of merk? Zeg het dan gewoon! En als we iets niet in ons vaste assortiment kunnen opnemen, kunnen we het vaak wél bestellen.”

Elke dag een andere maaltijd? Geen probleem!

Veelzijdig assortiment dierbenodigdheden
Wie zijn of haar ogen goed de kost geeft tussen de houten schappen en rekken, ontdekt al snel dat de nieuwe dierenspeciaalzaak nog veel méér te bieden heeft. Een korte, maar zeker niet complete opsomming: honden- en kattenmanden, draagtassen en reismandjes, krabpalen, kattenbakken, kluiven en speeltjes in alle soorten en maten, riemen en halsbanden, alles – van kammen en borstels tot shampoo – voor vachtverzorging, hooi, stro en schelpenzand, visvoer en – zoals Jan Vonk het noemt – het ‘buitenvogelgebeuren’. Ofwel: vogelhuisjes, nestkastjes, vetbollen en strooivoer. En dan herbergen de schappen achter de toonbank ook nog een apotheek vol zelfzorg-geneesmiddelen. Wat je er niet zult vinden: levende hamsters, konijntjes, vogels en vissen. “Een bewuste keuze”, aldus Jan Vonk. “Als je dat diervriendelijk wilt doen, heb je veel meer ruimte nodig dan we hier hebben.” Waar voor de échte liefhebber nog wél een hoekje op de toonbank voor kon worden gevonden: eetbare felicitatiekaarten, hartvormige worsten en zelfs hondenbier. Alcoholvrij, uiteraard…

Zelf hondenbier en eetbare felicitatiekaarten ontbreken niet in het assortiment.

Jan Vonk richtte de zaak zelf in met natuurlijke materialen

Openingstijden
Maandag: 13.00 – 17.30 uur
Dinsdag t/m vrijdag: 09.30 – 17.30 uur
Zaterdag: 09.30 – 17.00 uur

Sociale media
Volg Vonk Diervoeders ook op Facebook en Instagram.