Aan de kant van Albert Heijn zijn de bouwwerkzaamheden al enige tijd in volle gang. Direct na de zomervakantie is de stalen constructie van de kap boven het plein verwijderd. Hierdoor worden de beide passages tijdelijk verbonden door een ‘openluchtplein’. Tegelijkertijd begint de fundering van het nieuwe pleingebouw al behoorlijk vorm te krijgen.

De oude overkapping van het plein is helemaal verdwenen

Heiwerkzaamheden kapconstructie
Vorige week is op het voormalige binnenplein begonnen met het heien van vijftien stalen buispalen voor de fundering van de bijzondere houten draagconstructie voor de nieuwe pleinkap. Elke buispaal bestaat uit vier aan elkaar gelaste segmenten van 4 meter. In totaal gaan de buispalen dus 16 meter de grond in. Het heien gaat weliswaar gepaard met wat geluid en trillingen, maar de overlast is echt minimaal. Zodra alle buispalen in de grond zitten, worden ze volgegoten met beton. Vervolgens laat de aannemer van bovenaf vier lange wapeningsstaven in het natte beton zakken, zodat er straks een solide verbinding met de fundering kan worden gemaakt.

Met elke slag verdwijnt de buispaal enkele centimeters in de grond, waardoor het gemiddeld 1,5 uur duurt voor één paal in de grond zit

De wapeningsstaven liggen al klaar…

Fundering pleingebouw
De afgelopen weken is de bekisting van de fundering voor het nieuwe pleingebouw voorzien van de benodigde wapening. Inmiddels is de bekisting rondom volgestort met beton en worden de betonnen vloerplaten geïnstalleerd. Hierdoor is inmiddels al goed te zien hoe groot het nieuwe pleingebouw wordt. Als de fundering klaar is, kan worden begonnen met het opbouwen van de staalconstructie. Maar dát laat nog even op zich wachten, want het staal wordt naar verwachting pas in week 48 (eind november a.s.) geleverd.

Met behulp van een grote giek wordt het beton vanuit de betonmixer in de bekisting gestort

De eerste vloerplaten worden op hun plaats gelegd

De contouren van de fundering verraden de omvang van het nieuwe pleingebouw