Met het slaan van een symbolische eerste paal is donderdag 8 juli jl. de verbouwing en uitbreiding van winkelcentrum Tolberg in Roosendaal officieel van start gegaan. Wethouder Cees Lok, Pieter-Jan van Gurp (voorzitter van de ondernemersvereniging, Gert-Jan Veldkamp en Roderik Lüschen (managing partners van WPRI) bedienden samen met vier genodigden de voor dit doel opgestelde historische heistelling.

V.l.n.r.: Pieter-Jan van Gurp, Gert-Jan Veldkamp en Cees Lok

Lange voorgeschiedenis
Gert-Jan Veldkamp van WPRI memoreerde in zijn woordje vooraf aan de lange voorgeschiedenis van het project. “We kochten winkelcentrum Tolberg in februari 2012 en realiseerden al in 2013 de eerste uitbreiding met 400 m2 winkelruimte voor de Plus supermarkt. Daarna was het wachten op de nieuwe detailhandelsnota van de gemeente, die duidelijk moest maken of – en zo ja in welke mate – er behoefte was aan extra winkelruimte. Deze nota verscheen in 2015. In april 2017 kon vervolgens de realisatieovereenkomst met de gemeente worden getekend. En nu – vier jaar later – staan we dan eindelijk hier om op feestelijke wijze de start van de grootschalige verbouwing en uitbreiding van ons winkelcentrum te vieren. Daar zijn we uiteraard enorm blij mee.”

Ook wethouder Cees Lok van gemeente Roosendaal is verguld met de plannen voor het winkelcentrum. “Ik woon zelf in de wijk Tolberg en doe hier mijn wekelijkse boodschappen: ik ga naar de bakker, de slager, mijn vrouw bezoekt hier de kapper. Het voelt dus echt een beetje als ‘mijn’ winkelcentrum. Wél dacht ik regelmatig: het wordt tijd dat ze hier iets aan gaan doen. Gelukkig krijgt het winkelcentrum nu eindelijk de upgrade die de winkeliers en wijkbewoners verdienen.” Supermarktondernemer en ondernemersvoorzitter Pieter-Jan van Gurp toonde zich eveneens een blij man. “Ik zit hier al sinds 2007 en heb altijd – samen met mijn collega-ondernemers – de bewoners van Tolberg en de regio bediend. We hebben er met zijn allen én met WPRI veel energie ingestopt om uiteindelijk tot dit mooie plan te komen, al was dat niet altijd makkelijk. Laat ik het zo zeggen: het was een zware bevalling, maar het wordt een mooi kindje”.

Historische heistelling
Na deze overwegingen toog het gezelschap van genodigden naar de historische heistelling, waar acht man de mouwen opstroopten om – net als vroeger – met touwen het heiblok op te heffen en een aantal malen met een flinke klap op de symbolische paal te laten neerkomen. Of – zoals Pieter-Jan van Gurp het verwoordde – “hem er op z’n Roosendaals gezegd eens flink in te jassen.” Na de noeste arbeid was er ruimschoots gelegenheid voor een hapje en een drankje. Nú kan het echte werk beginnen!

Met vereende krachten verdween de symbolische eerste paal in de grond

Sfeerimpressie na afloop

Een foodtruck zorgde voor een smakelijk onthaal van de genodigden