Ruim een half jaar geleden verhuisde De Rooy Brood & Banket ‘naar de overkant’. Niet om daar de zaken op de gebruikelijke manier voort zetten, wél om een fantastisch nieuw concept neer te zetten. Met – uiteraard – brood, broodjes en banket, maar ook met een overdaad aan lekkernijen en de leukste cadeautjes. De grootste vernieuwing is echter de uitbreiding van de zaak met het sfeervolle BakkersCafé, waar je van ’s morgens vroeg tot sluitingstijd kunt neerstrijken voor een kopje koffie of thee met wat lekkers of een heerlijke lunch. En dát was precies wat winkelcentrum Tolberg nodig had!

Trots op meer dan 100 jaar geschiedenis
De historie van De Rooy Brood & Banket gaat terug tot 1908, toen Anton de Rooij in Oudenbosch begon met het bakken van brood in een turfoven en zijn nering rondbracht in een bakfiets. Inmiddels omvat de onderneming van Bas de Rooij – de vierde generatie – en zijn echtgenote Fleur een bakkerij in Oudenbosch en vijf winkels in Oudenbosch, Roosendaal, Rucphen en Etten-Leur. De taken zijn intern goed verdeeld: Bas is verantwoordelijk voor de bakkerij, Fleur – als formulemanager – voor de inrichting van de winkels en de samenstelling van het verrassende assortiment. En inmiddels is ook de vijfde generatie – Bas de Rooij junior – als operationeel manager actief in de bakkerij. Bas vertelt: “Dat we ons familiebedrijf op deze manier mogen voortzetten vinden we heel mooi, maar brengt ook veel verantwoordelijkheid met zich mee. Gelukkig pakken de veranderingen die we tot nu toe hebben doorgevoerd heel goed uit.”

Fleur, Bas en Bas junior met een deel van het “onwijs gave team” dat de klanten elke dag weer even gastvrij ontvangt

Meer winkels en een nieuwe uitstraling
Sinds Bas en Fleur in oktober 2020 het stokje overnamen van vader Piet, openden ze bijvoorbeeld een nieuwe winkel in Rucphen en namen ze ’t Bakkertje aan de Kennedylaan in Roosendaal over. Vier van de vijf winkels kregen bovendien een ingrijpende make-over in de stijl van de winkel in Tolberg. Fleur hierover: “Bas en ik hebben allebei zo’n vijftien jaar in de reclamebranche gewerkt, waarbij we ons specialiseerden in het upgraden van winkels. Dat kwam goed van pas, want toen we hier de sleutel kregen hadden we een casco winkelruimte. Om inspiratie op te doen hebben we door heel Nederland winkels bezocht, vooral om te ontdekken wat we niet wilden. En dat was: een standaard interieur zoals je overal ziet. Wat we wél wilden: volop sfeer, beleving en uitstraling. Uiteindelijk heb ik élk onderdeel van de inrichting – van de gelaste stalen presentatierekken en de antieke grenen toonbank tot de koffiekopjes en de lampen – zelf bedacht, ontworpen, laten maken en bij elkaar gezocht. Hierdoor is een unieke stijl en sfeer ontstaan die past bij de wijk en de mensen, van jong tot oud. Iedereen moet zich hier op z’n gemak voelen en dát is gelukt: we krijgen hier groepjes vriendinnen over de vloer die na school iets lekkers komen halen, maar ook oudere mensen die hier hun verjaardag komen vieren. Ik zeg vaak: ‘Bij ons is het altijd de zoete inval’ en dat is hier in Tolberg ook écht zo!”

Breder assortiment
Ook het assortiment van de winkel werd ingrijpend vernieuwd en uitgebreid. “Natuurlijk verkopen we nog steeds ons vertrouwde brood en banket, dat dagelijks vers wordt gebakken in onze eigen bakkerij in Oudenbosch”, vertelt Bas. “Wit-, bruin- en maisbrood, maar bijvoorbeeld ook speltbrood, zuurdesembrood en glutenvrij brood. En niet te vergeten: onze befaamde eierkoeken in diverse varianten én onze worstenbroodjes, waarvan we er jaarlijks meer dan 1.500.000 verkopen!” Een korte rondleiding door de winkel ‘aan de hand van Fleur’ leert echter dat het assortiment nog véél meer producten te bieden heeft, die stuk voor stuk zorgvuldig zijn geselecteerd op kwaliteit en uniciteit. Met aanstekelijk enthousiasme soms ze op: “Koekjes in té leuke blikjes en doosjes, confituren, hagelslag en losse thee van ons eigen merk, huisgemaakte granola’s voor het ontbijt, pindakaas van De Pindakaaswinkel (‘daar rijden de mensen echt voor om’), snoepjes en lolly’s, dippers, smeersels en kruidenboter voor op een stokbroodje (‘heerlijk als appetizer!’), mooie olijfoliën en overheerlijke chocolade en bonbons, die ik zelf bij een Belgische chocolatier haal. Maar ook leuke dingetjes voor je zelf om weg te geven, zoals aardewerk schaaltjes en bakjes, glazen, kaas- en tapasplanken, speelgoed en leuke cadeauboekjes. Daarnaast verkopen we het hele jaar door belegde broodjes om mee te nemen, met onder meer beleg van lokale ondernemers. En in het seizoen ben je hier welkom om te genieten van het lekkerste schepijs, bereid met natuurlijke ingrediënten.” En dan hebben we nog lang niet alles gehad…

BakkersCafé: de huiskamer van de wijk
Tot slot moeten we het uiteraard ook nog even hebben over het nieuwe Bakkerscafé, zoals Bas en Fleur het horecagedeelte van hun zaak hebben genoemd. Met circa 40 zitplaatsen – variërend van caféstoel tot canapé en van stamtafel tot tafel-voor-twee – vindt iedereen hier wel een fijn plekje om even te genieten van een kopje koffie (‘Van koffiebranderij Van den Biggelaar uit Roosendaal’) met gebak tijdens het winkelen. “Maar we hebben ook regelmatig klanten die even een paar uurtjes komen werken achter hun laptop of met collega’s afspreken voor een vergadering”, aldus Fleur. “En we ontvangen steeds meer mensen die hier komen ontbijten of lunchen. Zo wordt onze zaak steeds meer de huiskamer van de wijk en dat is precies zoals we het ons hadden voorgesteld toen we aan dit avontuur begonnen!’

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag : 08:00 – 17.30 uur
Zaterdag : 08:00 – 17.00 uur
Zondag : gesloten

Social media
Bezoek De Rooy Brood & Banket ook eens op Facebook of Instagram!