Vandaag opende Boerderij Luysterburg uit Heerle tegenover de PLUS in winkelcentrum Tolberg de allereerste onbemande verswinkel in de regio. In deze unieke ‘boerderijwinkel in de stad’ staat een serie slimme Zuply-verkoopautomaten vol verse seizoenproducten uit de streek. Kopen is eenvoudig: je kiest en betaalt producten via een centrale digitale betaalzuil, opent een deurtje en pakt het product van je keuze. Appeltje, eitje…

Met de boerderijwinkel midden in het winkelcentrum komt een droom uit, vertelt Ellen Luysterburg. “En het is dubbel feest, want onze boerderij bestaat dit jaar honderd jaar.” Boerderij Luysterburg is een familiebedrijf, dat meerdere pijlers heeft. Ellen runt het samen met haar ouders en haar tweelingbroer. Ze verbouwen onder andere asperges en aardbeien. “Maar in onze boerderijwinkel verkopen we ook zoveel mogelijk producten van collega-boeren uit de streek: eieren, zuivel, groente en fruit. Daar is mijn oma al mee begonnen, mijn moeder zette het voort en nu doe ik het samen met mijn moeder”, zegt Ellen enthousiast.

Sander Sciarone (l) en Ellen Luysterburg (r) in hun nieuwe boerderijwinkel

Beste ideeën combineren
“We hadden al heel lang een droom om een onbemande verswinkel op een andere locatie te starten, ergens waar veel mensen komen, en ook met allemaal producten uit de streek. Nu gaat het echt gebeuren… We brengen de boerderij midden in de stad, op een plek waar mensen toch al voor hun wekelijkse boodschappen komen. Zo hoeven consumenten niet allerlei boerenerven langs te rijden voor een gevulde boodschappentas met versproducten. En we hopen natuurlijk dat we nieuwe fans krijgen van producten uit de streek!” De winkel werd mogelijk dankzij de samenwerking met Innovend, vertelt Ellen. De producent van Zuply zorgt voor de uitgifte-oplossingen. De eigen lijn van Food Zuply leent zich bij uitstek voor zo’n onbemande verswinkel. “Het toeval wilde dat Innovend-directeur Sander Sciarone zelf rondliep met een soortgelijk concept, en we zijn toen samen om de tafel gaan zitten. We combineren nu onze beste ideeën in de winkel.”

Tweedehands broodautomaat
“We kennen de voordelen van deze automaten. In de winkelruimte op de boerderij waren we er al vroeg mee, al hadden we eerst een andere variant. We wonen vlak bij de grens. Vroeger ging mijn moeder altijd op zondag brood kopen in België, uit zo’n automaat. Ze zei altijd dat ze zelf zo’n machine wilde voor de verkoop van haar aardbeien. Vijftien jaar geleden hebben we haar een tweedehands broodautomaat gegeven voor Moederdag. Die is ze gaan gebruiken en dat werkte hartstikke goed.” Een jaar of vier geleden koos de familie Luysterburg voor de professionele oplossingen van Innovend. “Zo is het contact ontstaan. We zijn er erg tevreden over. Over de automaten en over de service. Ze zijn mega-inventief en voortdurend bezig om het slimmer en gebruiksvriendelijker te maken. Voor ons en voor klanten. De lockers zijn super dummyproof; iedereen kan er mee werken. Appeltje-eitje dus, uit de automaat.”

Pareltjes uit de buurt
De verkoop van versproducten op het erf groeit al jaren in populariteit. Consumenten willen gezond en van dichtbij eten én lokale boeren steunen. “Voor ons is dat ook belangrijk”, legt Ellen uit. “De beste kwaliteit en van dichtbij. Zodat de producten niet de halve wereld over hebben gereisd. Met het seizoen mee eten. Geen bloemkool uit Spanje, maar uit Roosendaal en omgeving. De pareltjes uit de buurt, van boeren die zich met hart en ziel inzetten.” De taakverdeling ligt voor de hand: Ellen zorgt voor de inkoop en het assortiment, Sander zorgt met zijn vending machines dat klanten de producten zelf kunnen kopen en pakken. “Sander is de automatenman”, zegt Ellen. “Hij regelt de hard- en de software en de service eromheen. Het mooie is dat hij snel kan opschalen, als de vraag groot blijkt en er meer Zuply-automaten in de winkel nodig zijn.” De producten worden dagelijks – of meerdere keren per dag – aangevuld. “Ik kan op de computer zien hoe het met de voorraad staat en dus op tijd beslissen om een keer extra naar de winkel te rijden.”

Nieuwe type locker
In de nieuwe zelfbedieningsboerderijwinkel komt een nieuw type uitgifte automaat. Eén met voorraad, zodat het uitgiftevak vanzelf weer gevuld wordt als het betreffende product verkocht is. Sommige producten lopen zo hard dat Ellen om de haverklap moet bijvullen. “Innovend is heel innovatief; als ik om een oplossing vraag, gaan ze daarmee aan de slag. Nu hebben we straks een uitgifteautomaat waar een volgend bakje aardbeien naar voren geschoven wordt als het eerste verkocht is. Die machine heeft ook een middenuitgifte: via een soort lift komt het product halverwege naar buiten. Dan hoeft de klant niet te bukken. Voor oudere mensen is dat erg prettig.”

Bestellingen afhalen
Net als in de winkel op de boerderij in Heerle, kunnen klanten van de winkel in Roosendaal vooraf bestellen of reserveren. “Dan geven we een code, waarmee ze hun vakje kunnen openen, de boodschappen eruit halen en betalen met PIN. We maken het zo gemakkelijk en gebruiksvriendelijk mogelijk.”