Ontwerp

Ontwikkelvisie

Uitbreiding winkeloppervlak

Om winkelcentrum Tolberg op te waarderen tot een toekomstbestendig wijkwinkelcentrum, is een ruimtelijke en functionele versterking noodzakelijk. Door circa 1.200 m² winkeloppervlak toe te voegen, kan het aanbod worden verbreed met ontbrekende branches op het gebied van dagelijkse boodschappen, andere benodigdheden en extra horecavoorzieningen.

Huidige situatie

Nieuwe situatie

Het nieuwe baken van Tolberg

De belangrijkste uitbreiding betreft het Huis: een opvallend winkelgebouw naast de entree aan de noordkant (nabij Albert Heijn) met een gemeentelijke gymzaal op de verdieping. Het Huis wordt het hoogste onderdeel van het gebouw en maakt het winkelcentrum daarmee van veraf zichtbaar als herkenbaar baken in de wijk. De huidige gymzaal achter het wijkgebouw wordt omgevormd tot nieuwe winkelruimte. Het binnenplein – de Huiskamer – wordt hierdoor volledig door winkels omgeven. Dit komt ten goede aan de levendigheid en de sfeer van het binnenplein.

Winkelen en ontmoeten

Behalve een plek om snel en gemakkelijk te kunnen winkelen, moet het winkelcentrum ook een uitnodigende ontmoetingsplek worden die het karakter van de wijk weerspiegelt. Om dit te bereiken, zullen (onder meer) de volgende maatregelen worden getroffen:

 

  1. Het winkelcentrum wordt volledig afsluitbaar door de realisatie van een nieuwe entree tussen het Huis en Albert Heijn
  2. De drie entrees krijgen een uniforme, transparante uitstraling met een uitnodigend karakter
  3. De passages krijgen een grondige make-over, waarbij de overkappingen, de vloeren en de entrees worden vervangen
  4. Het binnenplein wordt dé ontmoetingsplek van het winkelcentrum met terrasjes en een sfeervolle koffiezaak