Ontwerp

Ontwikkelvisie

Uitbreiding winkeloppervlak

Om winkelcentrum Tolberg op te waarderen tot een toekomstbestendig wijkwinkelcentrum, is een ruimtelijke en functionele versterking noodzakelijk. Door circa 1.200 m² winkeloppervlak toe te voegen, kan het aanbod worden verbreed met ontbrekende branches op het gebied van dagelijkse boodschappen, andere benodigdheden en extra horecavoorzieningen.

Huidige situatie

Nieuwe situatie

Het nieuwe baken van Tolberg

De belangrijkste uitbreiding betreft het pleingebouw: een opvallend winkelgebouw naast de nieuwe entree aan de noordkant (nabij Albert Heijn). Het pleingebouw wordt het hoogste onderdeel van het gebouw en maakt het winkelcentrum daarmee van veraf zichtbaar als herkenbaar baken in de wijk. De huidige gymzaal achter het wijkgebouw wordt gesloopt om ruimte te maken voor nieuwe winkels die aansluiten op het pleingebouw. Hierdoor wordt het binnenplein volledig door winkels omgeven. Dit komt ten goede aan de levendigheid en de sfeer van het binnenplein.

Gemeentelijke gymzaal

Op de verdieping van het nieuwe pleingebouw wordt een prachtige nieuwe gemeentelijke gymzaal met bijbehorende voorzieningen gerealiseerd. De 650 m² grote verdieping biedt onder meer ruimte aan royale lichte sportzaal van circa 310 m², een toestelberging  van 55 m², twee kleedruimtes van elk 40 m² (inclusief toilet- en douchegelegenheid) en een separate rolstoeltoegankelijke toiletruimte. De entree van de gymzaal bevindt zich naast de nieuwe entree van De Bergspil en is voorzien van een trap en een lift.

Proeven, ontdekken en beleven

Een winkelcentrum moet méér zijn dan een plek om de hoek waar je snel en gemakkelijk je boodschappen kunt doen. Het moet ook een plek zijn waar je kunt proeven, ontdekken en beleven. Waar je wordt verleid door geuren, kleuren en smaken. Waar je zélf je groenten en fruit kunt uitkiezen en waar je je laat inspireren door wat andere klanten in hun winkelwagentje hebben gelegd.

Daarnaast moet een winkelcentrum een uitnodigende plek zijn waar je tijdens het boodschappen doen je buurvrouw tegenkomt en even een praatje maakt of samen een kopje koffie drinkt. Want een goed winkelcentrum is het kloppende hart van de wijk. Om van Tolberg zo’n winkelcentrum te maken, worden (onder meer) de volgende maatregelen getroffen:

 

  1. Het winkelcentrum wordt volledig afsluitbaar door de realisatie van een nieuwe entree tussen het pleingebouw en Albert Heijn
  2. De drie entrees krijgen een uniforme, transparante uitstraling met een uitnodigend karakter
  3. De passages krijgen een grondige make-over, waarbij de vloeren en de entrees worden vervangen
  4. De dichte overkapping van de passages wordt ter verbetering van het binnenklimaat vervangen door een hybride overkapping met een open middendeel
  5. Het binnenplein wordt dé ontmoetingsplek van het winkelcentrum met terrasjes en een sfeervolle koffiezaak